L’enquesta que el govern Colau no us explicarà

Cada mig any l’Ajuntament de Barcelona treu el Baròmetre Municipal per saber cap on van les inquietuds de la ciutadania respecte el que va passant a la ciutat. A Barcelona en Comú, que com tots sabem diuen que no tenen un projecte personalista, els ha faltat temps a les xarxes per córrer a ressaltar el suport que té la gestió de la seva alcaldessa: Un 67,1% l’aproven.

 

Xavier Trias tenia en els primers dos anys de mandat com a Alcalde un percentatge d’aprovació superior al d’Ada Colau com a Alcaldessa.

 

Per tenir una mica de perspectiva, posarem les valoracions de Trias i Colau essent alcaldes en el seu primer mig any de mandat i a mig mandat:

Trias, aprovació desembre 2011: 64,6%
Colau, aprovació desembre 2015: 64,2%

Trias, aprovació juny 2013: 68,7%
Colau, aprovació juny 2017: 67,1%

En ambdós casos, veiem que en Trias alcalde tenia un percentatge d’aprovació lleugerament més alt que la Colau alcaldessa els primers 2 anys.

El més interessant és veure com la gent va respondre a la gestió de l’alcalde Trias, després de la derrota electoral, entre el 26 de maig i el 8 de juny del 2015, en els dies de transició en què Colau encara no era alcaldessa. Una resposta que es podria arribar a interpretar com una valoració del seu mandat:

Trias, aprovació juny del 2015: 73,4%

 

Tot i les bones puntuacions de Xavier Trias com a alcalde, aquestes no van ser suficients per a evitar la derrota electoral.

 

El baròmetre, per això, és sobretot una eina pel govern per veure si els seus missatges quallen a la població. I podem veure que Barcelona en Comú ha aconseguit posicionar en 2 anys els seus temes en la part alta de la percepció negativa de la ciutadania a l’hora de valorar el problema més greu que afronta la ciutat:

  • El Turisme es multiplica quasi per 4 com a percepció negativa i lidera la taula com a principal problema de la ciutat segons els enquestats.
  • L’Accés a l’Habitatge multiplica la seva percepció negativa per 10 i ja és el cinquè problema més greu segons els enquestats.
  • La Contaminació multiplica la seva percepció negativa per 4, i va camí de fer-ho per 5, i ja és el vuitè problema més greu segons els enquestats.

I mentre el govern ha aconseguit que la gent comparteixi el seu relat de problemes de ciutat, també ha assolit que la gent percebi que hi ha menys pobresa i desigualtat, reduint-se aquesta percepció gairebé a un terç en 2 anys. Una paradoxa quan estem en moments rècord de oc/kupacions, top manta, gent que viu de la ferralla i sense sostre a la ciutat. Cal felicitar, per tant, l’efectivitat de la comunicació de Barcelona en Comú alhora de transmetre la seva Barcelona als ciutadans.

 

Barcelona en Comú ha aconseguit posicionar a l’opinió pública la seva preocupació pel turisme, l’habitatge i la contaminació, mentre invisibilitzava alhora la pobresa i la desigualtat.

 

El govern Colau, per això, no hauria d’estar gaire content de veure com s’ha disparat la percepció negativa respecte el turisme, l’accés a l’habitatge i la contaminació. Perquè la gent també està veient que essent uns dels seus principals cavalls de batalla de moment és incapaç de fer-hi front amb “garanties”. Gestos i més gestos que després de 2 anys s’estan quedant en no res. I quan crees fortes expectatives davant la capacitat de fer-hi front i no ets capaç de retornar-les, tan sols incrementes la sensació de desemparament ciutadà. De frustració. Aquestes dades es giraran aviat contra el propi govern de Barcelona en Comú si no és capaç de capgirar la situació. Sigui per ells mateixos o trobant un consens ampli al consistori, amb la societat civil i les empreses dels sectors. O ajudant-se de la Generalitat, com poden fer ara amb l’índex de referència de preus de lloguer que ha presentat el govern de Junts pel Sí aquesta setmana. Perquè paradoxalment, fa tot just 3 setmanes que el govern Colau obviava a Betevé cap paper del govern de la Generalitat respecte l’habitatge. Com si no existís. 15 minuts sense anomenar-la i parlant justament sobre l’índex de referència de preus de lloguer. Com si fos quelcom que hagués de fer BCN sola per ella mateixa.

Aquesta incapacitat que la gent està veient del govern Colau, lligat a l’increment de la percepció negativa de molts d’aquests problemes que havien assenyalat en campanya i aquests anys des del govern, ha fet augmentar la valoració negativa de la seva gestió municipal que es multiplica gairebé per 5. Per un 6,6% de la mostra i estabilitzat a la part alta de la taula, la gestió política municipal és pels enquestats el 4t problema més greu que té la ciutat. I és que la gent té memòria, i amb apuntar els problemes no n’hi ha prou si s’és incapaç de resoldre’ls.

 

La gestió política municipal és des de que governa Ada Colau, com a mínim i de forma ininterrumpuda, el 4t problema més greu que té la ciutat de Barcelona segons els enquestats.

 

Tanmateix, tot i que hi ha una correlació evident, gairebé idèntica, respecte l’augment relatiu dels problemes de ciutat i dels problemes que cada persona diu afectar-li més:

  • L’accés a l’habitatge es multiplica per 11 en dos anys com a preocupació personal de la gent amb un 4,6%.
  • El Turisme es multiplica per 3 en aquests dos anys com a preocupació personal amb un 2,7%.
  • I la Contaminació es multiplica per 4 si agafem les dades de desembre 2014.

També trobem que hi ha molta gent que segueix patint els efectes de la crisi i que és en el marc de la seva independència econòmica que tenen les principals preocupacions personals. I és aquí on el govern ha de centrar els seus esforços, sense obviar el repte evident que la ciutat té en la gestió del turisme i l’habitatge. Perquè:

  • L’Atur segueix liderant la taula com la principal preocupació personal dels enquestats amb un 20%.
  • I repunten de nou els problemes econòmics com a principal preocupació per un 9,7% dels enquestats.

A més a més, hi ha un fet nou que ja apuntàvem abans:

  • La gestió política municipal que no era quelcom que la gent percebés abans com un problema que els afecta de forma personal, s’ha normalitzat i enfilat en aquests 2 anys fins a l’1% de la mostra. Ens hem de remuntar fins les úniques dades existents del mandat de Trias (juny 2014) per trobar que s’ha incrementat per 10 en 3 anys.

 

La paradoxa: Com més gent surt de l’atur, més augmenta la percepció de que el turisme és un problema.

 

A tot això, hi ha una tendència que sembla ben marcada i és preocupant: Com més gent surt de l’atur i de la crisi, més augmenta la percepció de que el turisme és un problema. Com més ens n’oblidem de com de malament estàvem fa 7 anys, més fàcil ens és carregar contra el Turisme: un dels pilars econòmics que han permès a la ciutat resistir la crisi. Una paradoxa, quan per molta gent que avui es queixa aquesta haurà estat l’eina directa o indirecta que els haurà permès a ells o a gent del seu entorn superar les dificultats econòmiques i estabilitzar-se.

 

Fonts:

Nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona: http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2017/06/23/creix-la-bona-valoracio-de-la-gestio-municipal/

Baròmetre Juny 2017: http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2017/06/r17009_Baròmetre_Juny_Resum.pdf

Evolució Baròmetre 2011 – 2017: http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2017/06/r17009_Baròmetre_Juny_Evolució.pdf

Roda de Premsa del 1r tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello: https://www.youtube.com/watch?v=N2lqPmq-igU

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.