La despesa del govern són els altres

Aquesta setmana vaig trobar temps per llegir l’enquesta de Pew sobre les opinions polítiques dels europeus. És notable el canvi d’actitud que hi ha hagut envers Europa el darrer any, senyal que el suport popular cap a la idea d’Europa no ha gaudit d’arrels prou fondes. En alguns llocs, com Espanya, fins i tot pot haver existit un europeisme de caixer automàtic. Mentre Europa només significava cobrar subsidis i una moneda que no calia canviar a la frontera, Europa ha agradat. Ara que hi ha dificultats a la zona euro i cal prendre decisions difícils i dures, Europa no agrada.

visió sobre Europa

Amb tot, una de les dades que més m’ha sorprès, no ha estat sobre Europa, sinó la contundent resposta que els ciutadans donen a la pregunta: “quina és la millor manera de resoldre els problemes econòmics del teu país?”

Despesa del govern

La victòria és aclaparadora per a l’austeritat: 59% l’afavoreixen vers un 29% que prefereixen estimular l’economia gastant més. I aquesta és només la mitjana de tots els països. En contra dels tòpics, França apareix en un incontestable primer lloc en favor de retallar la despesa del govern. Un 81% dels francesos demanen que es retalli! Encara no he superat l’ensurt de veure que la tribu més estatista d’Europa veu que el seu govern gasta massa. Ara només falta que Hollande els escolti, el món està pendent del que pugui passar amb França.

Encara més m’ha sorprès la vehemència espanyola a favor de les retallades. Un 67% a favor i només un 28% en contra. Potser m’he perdut quelcom, però crec que no és aquesta la percepció que un s’endu veient totes les protestes anti-retallades que apareixen al telenotícies. L’autenticitat d’aquestes em porta a una conclusió personal.

La ràbia contra les retallades en els serveis socials i en els salaris i la percepció que el govern ha de reduir la seva despesa són compatibles. El ciutadà, conscient que la despesa governamental és massa elevada, deu pensar que les àrees de govern que malgasten no són les que ell utilitza o on treballa, sinó que són les altres despeses les que s’haurien de reduir. Són altres àrees les malgastadores, les inútils, les que no serveixen. Sembla que quan molts ciutadans llegeixen la frase “despesa del govern” no l’associen als serveis que en reben o el seu sou. Parafrasejant Sartre: la despesa del govern són els altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.