Fer primàries és útil

Ara que ja tenim govern, comença la tasca de refundar CDC per a tornar-la a fer un projecte atractiu per a tot el sobiranisme de centre i capacitat per a atreure cap a la causa de la independència part important d’aquells que no ho veuen gens clar encara.

1. Per què primàries?

Model:

Des d’uns anys ençà crec que una de les diverses mesures imprescindibles que cal prendre és la implantació de les primàries com a mètode de selecció per tal de triar cap de llista (evidentment), però també per confeccionar les llistes (mentre n’hi hagi).

Com utilitzar les primàries per a decidir l’ordre a les llistes? Doncs amb vot de la militància del partit reunida en una convenció especial (ajustada a la circumscripció), on s’habiliti el debat i la presentació de candidatures.

La idea podria ser que aquells/es qui obtinguin més vots se situïn més amunt a la llista tot i equilibrant per gènere, clar (model del partit liberal suec); o bé que cada candidat es presenti per una posició especial a la llista (per exemple el número 5) i competeixi amb tots aquells qui pretenguin ocupar la mateixa posició. En cas de perdre, només pot optar al número immediatament inferior (model FDP alemany).

A) Per acostar la política als menors de 45 anys

Tal i com era la política fa 10 o 15 anys, en què les fonts d’informació eren molt limitades, el sistema segons el qual els electors pràcticament només rebien inputs dels líders dels partits, no donava incentius per a incloure a les llistes persones amb un lideratge propi i que pogués donar un valor afegit important en l’esfera del debat públic. Les llistes han tingut doncs un component lligat amb la confecció d’un equip de treball al voltant del cap de llista.

Actualment, i gràcies a les xarxes socials (però també a la gran exposició de la política als mitjans de comunicació tradicionals) la manera de la ciutadania de veure la política ha canviat radicalment. Especialment els menors de 45 anys reclamen una relació amb la classe política més propera, amb representants amb personalitat pròpia i voluntat de lideratge fora de les fronteres estrictes del partit, de l’estil del sistema britànic, però xoquen amb una realitat en què el sistema de llistes tancades i bloquejades encara impera. Les primàries poden ajudar a resoldre aquest atzucac.

B) Per a posar el debat d’idees al centre de la vida de partit

Fer primàries però, no és només un instrument per acostar la política als ciutadans. També tenen com a objectiu generar una dinàmica interna inclusiva que permeti la renovació natural de les elits dirigents dels partits, amb un pes molt menor de la política de colzes i despatxos, i un pes molt major del debat d’idees.

En unes primàries, els debats entre candidats sobre la línia que cal seguir un cop al seu Ajuntament o al Parlament, permeten posar les idees al centre de l’elecció i a la vegada actuen com un dinamitzador de la militància, que se sent partícip en la presa de decisions del partit, posant en valor la importància de la seva pertinença al partit més enllà de sacrificar temps lliure per fer campanya a peu de carrer.

Alguns diuen que aquest sistema genera divisions, però és una fal·làcia. Les diferències internes ja existeixen amb el sistema actual, però mentre amb les ternes aquestes es visualitzen en un joc de despatxos, famílies i pressions internes, amb un sistema de primàries les legítimes disputes que viuen tots els partits polítics es resolen a les urnes.

Utilitzar les primàries doncs donen més marge per entomar les crisis que cíclicament viuen tots els partits (així com les successions) i permetre l’existència d’un “ascensor” intern més lligat a les urnes i les idees i no tant a les decisions de despatx.

C) Per augmentar la qualitat democràtica

Una altra virtut de les primàries com a mètode, és que permeten limitar l’arbitrarietat en la confecció a les llistes i augmentar-ne la qualitat democràtica. Abans explicava que durant els darrers 40 anys, la confecció de les llistes ha estat més lligada a la formació d’equips. Aquesta és una actitud lògica, en certa manera, per tal d’intentar ser més eficaç en el treball parlamentari tenint en compte que tant en el cas català com espanyol, la partida pressupostària dedicada als assessors parlamentaris és força limitada. Es pot adaptar aquest esperit al sistema de primàries donant marge per a que el cap de llista pugui posar en posició preferent un parell de persones que, ja votades pel territori o una sectorial, comptin amb la seva confiança.

Per altra banda, un sistema de llistes confeccionats per primàries també té la virtut que al ésser votada (i no simplement ratificada) per la militància, dóna una força especial al lligam entre el representant i la militant de base. Generant incentius per a un major rendiment de comptes i dóna eines a la militància per a premiar (o castigar si s’escau) els càrrecs electes amb un millor o pitjor lloc a la següent llista segons com considerin la vàlua de la seva activitat política durant els 4 anys.

2. Fer primàries per utilitat, no per moda.

Com he dit a l’inici, les primàries només són una vessant (tot i que sigui important) de la regeneració que es requereix. I és que essent realistes, CDC no necessita una mica de maquillatge sinó repensar-se per afrontar amb garanties els propers 25 anys, tenir cintura per adaptar-se als canvis i ajudar a acabar amb èxit el procés sobiranista.

Comparat amb l’actual sistema de ternes, la utilitat de les primàries per afrontar els reptes que venen els propers anys és, senzillament, abismal. Com hem vist, les primàries no són ni moda ni caprici, sinó una reforma útil i necessària per afrontar de la millor manera possible els reptes gegantins que viurem els propers anys.

Articles relacionats:

Camargo Sarri, Sergi (2013) “Retornar als orígens: causes i solucions per a la desafecció política ciutadana.

Camargo Sarri, Sergi (2016) “Convergència 2.0

Camargo Sarri, Sergi (2016) “CDC: Congrés sense Secretari General?

Camargo Sarri, Sergi (2016) “Convergència Accessible

Camargo Sarri, Sergi (2016) “Fer un nou partit és fer taula rasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.