El Districte de Sants-Montjuïc vulnera la pública concurrència en el Pla Buits del Poble-sec
Aviat farà vuit mesos que l’Ajuntament de Barcelona va donar el tret de sortida a la segona edició del projecte Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social). Com bé explicava la nota informativa del moment, aquesta iniciativa:
Vol afavorir el desenvolupament d’usos i activitats d’interès públic, de caràcter provisional, en terrenys en desús de la ciutat de Barcelona, amb la finalitat d’afavorir la implicació de la societat civil en la regeneració i dinamització del teixit urbà.
I pretén donar un ús temporal que ajudi a recuperar, adequar i potenciar aquests espais com a punts de convivència del barri, evitant així mateix que aquests indrets concentrin pràctiques incíviques, usos no desitjats i situacions d’exclusió social.
És per tant, una aposta atrevida i pionera que la ciutat de l’ex-alcalde Xavier Trias feia en aquest trànsit que Barcelona estava liderant cap a un nou urbanisme. Donant més protagonisme al veïnat en la construcció col·lectiva que representa la ciutat i cada barri. La importància de les coses petites, dels petits detalls, tants anys descuidats.
Com funciona? (Bases del Concurs Públic Pla Buits 2015)
El Pla Buits funciona mitjançant concurs públic i per tant les entitats o grups d’entitats sol·licitants d’un mateix espai competeixen per obtenir el projecte millor puntuat tècnicament a partir d’uns criteris establerts a les bases. El concurs del Pla Buits mira d’assegurar, doncs, que els solars tinguin el projecte més viable possible i que millor compleixi els objectius de la iniciativa municipal.
El juliol passat, el mateix mes que havia de finalitzar el plaç, el nou Ajuntament d’Ada Colau va allargar 3 mesos més, fins a un total de 6 mesos, el termini per a presentar propostes al Pla BUITS. Un allargament que va coincidir amb un fet: la desaparició del solar del c/De la Concòrdia nº69 del concurs públic del Pla Buits. Sense cap mena de comunicat, nota ni explicació al respecte.
Al passat Consell Plenari de Sants-Montjuïc del 2 de desembre, un cop finalitzat el termini de presentació de projectes al Pla Buits, des del Grup Municipal de Convergència vam voler saber què havia passat al respecte. A què es devia l’exclusió del solar?
El govern municipal de Barcelona en Comú va respondre aclarint que s’havia sol·licitat la retirada des del Districte. El motiu? Fins a 7 entitats o col·lectius de persones o empreses, de les quals només en van poder anomenar 4 (AV Satalia, Raons Públiques, Ateneu Cooperatiu la Base i Babàlia), havien demanat que es tragués el solar ja que en feien un ús. O totes, o alguna/es d’elles.
És a dir, el Districte de Sants-Montjuïc, en comptes d’animar-les a presentar-se al concurs amb una proposta capaç de guanyar, treu el solar del concurs impedint que altres entitats s’hi puguin presentar. Vulnerant per tant la pública concurrència amb una ingerència greu en un concurs en marxa. Donant preferència o privilegi, com els agrada dir, a unes entitats que justament han mostrat públicament suport cap al nou govern municipal en la passada campanya electoral. On és la nova política i la regeneració?
Per acabar de posar-ho en context, cal saber que les mateixes entitats han estat artífexs de la plataforma Som Paral·lel, una eina per alentir el projecte de remodelació del Paral·lel i desgastar l’ex-alcalde Trias. El seu silenci i nul moviment al barri des de la victòria de Barcelona en Comú el passat maig podria explicar moltes coses. Masses. Una d’elles, la certesa de que es devia tractar bàsicament d’una plataforma electoral.
Des del grup municipal de Convergència vam demanar si com a mínim es signaria un conveni per a normalitzar la situació del solar del c/De la Concòrdia nº69. Una situació d’ocupació autoritzada pel propi districte de Sants-Montjuïc des del moment que van excloure el solar del Pla Buits. La resposta, de nou, sorprenent: NO.
Per tant, ja no és només que hagin comès un falta greu vulnerant la pública concurrència per afavorir unes entitats concretes, si no que, a més a més, sabent que hi ha una irregularitat manifesta, es neguen a posar ordre en l’ús d’un solar del districte.
Les coses es poden fer diferents. Naturalment. I com a govern entrant en tenen tot el dret. Però les coses s’han de fer bé. I s’ha de garantir que tothom participi de la construcció de la ciutat amb les mateixes normes i oportunitats. La ferma decisió i posició del Districte (la institució pública de proximitat de la ciutat) en aquest àmbit és preocupant. I molt negativa. Podríem considerar que adjudicar a dit havent-se carregat un concurs públic pel mig és èticament reprovable? Si ho volen, encara són a temps d’esmenar un dels dos errors comesos.
Sergi Sarri.- Conseller-Portaveu del GM de Convergència al Districte de Sants-Montjuïc
Deixa un comentari